Naslovnica
Strelica desno

Novosti

APEL VOZAČIMA, VOZITE OPREZNO!

30.07.2021. 13:33

Neprilagođena brzina, umor, nepažnja vozača i vožnja pod utjecajem alkohola, 
najčešći su uzrok teških prometnih nesreća


U srcu smo  sezone, pred nama je još jedan udarni turistički vikend na autocestama. Kao i prethodnih vikenda, na većini dionica očekuje izrazito gust promet, naročito na  dionicama prema moru, ali i prema Slavoniji. U zoni naplatne postaje Lučko,  zbog priljeva vozila iz tri pravca moguće stvaranje kolona. 

Zbog sve  učestalijih prometnih nesreća, molimo vozače na dodatni oprez te ističemo važnost praćenja  prometne signalizacije, uvjeta na cesti kao i poruka na info-displejima. Također napominjemo, da i najmanja prometna nesreća, samo s materijalnom štetom, značajno usporava promet.

Brzina, umor, nepažnja vozača i vožnja pod utjecajem alkohola, najčešći su uzrok teških prometnih nesreća. Imajući u vidu visoke ljetne temperature koje na duljim putovanjima bitno utječu na umor vozača, savjetujemo češći odmor.

Iako imamo jednu od najkvalitetnijih mreža autocesta na svijetu, bez odgovorne vožnje, to nije dovoljno za sigurnost. Veliku ulogu u sigurnosti prometa ima ljudski faktor, stoga je posebnu pažnju potrebno obratiti na planiranje vožnje, ulazak i silazak s autoceste, ulazak i izlazak iz tunela, prilagođavanje brzine u različitim okolnostima, učinkovito opažanje situacije u vožnji, oznake i znakove upozorenja na autocesti. Vožnja autocestom sigurnija je  i udobnija od vožnje ostalim cestama. Na autocestama je najniži stupanj ugroženosti s obzirom na broj vozila, na autocestama  se događa manje prometnih nesreća, no kada se dogode, u pravilu su s vrlo teškim posljedicama. 

Tijekom predstojećeg vikenda zbog radova uslijed većeg priljeva vozila  moguće su kolone i zastoji na autocesti A3 Bregana – Zagreb – Lipovac:

  • dionica čvor Jankomir – čvor Lučko (iz smjera AC A2, u smjeru A1 i A3 (smjer Lipovac)) zbog oštećenja prijelazne naprave na nadvožnjaku čvora Jankomir promet se odvija jednim prometnim trakom iz smjera A2 u smjeru A1 i A3 (smjer Lipovac).
  • dionica čvor Ivanić Grad – čvor Križ (oba smjera) zbog oštećenja donjeg i gornjeg ustroja mosta Žutica (66 km) promet se odvija jednim prometnim trakom po kolniku u oba smjera.

Molimo sve korisnike da prije putovanja provjere stanje na cestama na našoj web stranici www.hac.hr ili www.hak.hr.

U slučaju izvanrednih situacija u prometu korisnike ćemo obavijestiti putem prometnog servisa HAK-a i radio postaja, stoga je važno uključiti radioprijamnik  u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). Korisnicima je za sve dodatne informacije na raspolaganju i besplatni info telefon 0800 0422.                                                               

Siguran i sretan put, žele Vam

Hrvatske autoceste d.o.o.