Naslovnica
Strelica desno

Novosti

Autoceste spremne za zimu

13.11.2020. 10:15

Od  15. studenog  obvezna zimska oprema na zimskim dionicama

Iako je za ovo doba godine relativno toplo i još uvijek se na pojedinim dionicama izvode  radovi sanacije, ipak smo kalendarski sve bliže zimi i za očekivati je prve snježne padaline. S pojavom prvog snijega obično je dojam da snijeg iznenadi zimsku službu, međutim priprema za zimsku službu kreće već u ljeti s nabavom soli i pripremom strojeva. Zimske ekipe HAC-a su spremne,  naročito na zimskim dionicama u Lici  i Gorskom kotaru gdje je zimska služba na snazi već od 15. listopada. Na svim ostalim autocestama radnici u zimskoj službi spremni su od 1. studenog i rade 24 sata svakodnevno za vrijeme trajanja zimskog održavanja autocesta. 

Bez obzira na vremenske uvjete, podsjećamo vozače da je od 15. studenog  do 15. travanja  obvezna uporaba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj. Pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Zimske dionice autocesta  su:

  • A1    Zagreb (čvorište Lučko, A3) – Karlovac – Bosiljevo – čvorište Maslenica
  • A2    GP Macelj (granica Rep. Slovenije) –Trakošćan – Krapina – Zagreb (čvorište Jankomir, A3)
  • A3    GP Bregana (granica Rep. Slovenije) – Zagreb – Sl. Brod – GP Bajakovo (granica Rep. Srbije)
  • A4    GP Goričan (granica Rep. Mađarske) – Varaždin – Zagreb (čvorište Ivanja Reka, A3)
  • A5    Čvorište Osijek – Đakovo – čvorište Sredanci (A3)
  • A6    Čvorište Bosiljevo 2 (A1) – Delnice – Rijeka (čvorište Orehovica, A7)


Odluka o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskih dionicama javnih cesta u RH

Apeliramo na naše korisnike da na vrijeme pripreme svoje vozilo za zimske uvjete, u tome im može pomoći i naš letak sa savjetima, a koji je dostupan na našem  webu. Ne krećite na put bez adekvatne zimske opreme!

Hrvatske autoceste troše za zimsko održavanje autocesta u prosjeku oko 35.000 tona posipala, dok je za usporedbu tijekom zimskih sezona s ekstremnim količinama padalina potrošeno i preko 57.000 tona. Trenutno je u solanama nešto više od 21 tonu soli, međutim na raspolaganju je još oko 50 tona soli koje od dobavljača uzimamo prema potrebi.

Kao i svake godine u zimskom periodu privremeno se zatvaraju odmorišta na manje frekventnim dionicama autocesta i to u razdoblju od 02.11. do 30.04. Ove godine na autocesti A1 zatvoreno je odmorište Jezerane, Pristeg, Sitno i Radošić na autocesti A5 odmorište Strossmayerovac i Andrijevci dok je na A10 zatvoreno odmorište Pojezerje.