Naslovnica
Strelica desno

Novosti

Bojanje obloge tunela Vrtlinovec na A4 u smjeru Goričana

30.11.2017. 16:25

Prošlogodišnji radovi bojanja obloge tunela Hrastovec uspješno su odrađeni te se nakon ljetne turističke sezone kreće u daljnje bojenje obloge tunela Vrtlinovec, također na autocesti A4 Zagreb - Goričan. U četvrtak, 14.09.2017. godine promet se preusmjerio u tunelsku cijev u smjeru Zagreba, te se prometuje dvosmjerno jednom tunelskom cijevi.

        skicafarbanjatunela.png

U održavanje cestovnih tunela podrazumijeva se periodično bojenje obloge tunela a u svrhu zaštite betonske obloge te osiguranja optimalnih prometno sigurnosnih karakteristika. Kako se tuneli nisu bojali gotovo 10 godina stekli su se svi uvjeti za obnovu boje u većini tunela. Temeljem inspekcijskog rješenja Sektor za održavanje HAC-ONC-a prošle je godine krenuo u projekt bojanja tunela Hrastovec na autocesti A4 Zagreb - Goričan. Radnici Sektora koji se bave bojanjem horizontalne prometne signalizacije iskoristili su svoja dosadašnja znanja i iskustva te se primili novih izazova - bojanje tunelskih obloga. Obzirom da je Sektor za održavanje prvi puta samostalno pristupio postupku bojanja tunelskih obloga, na raspolaganju je imao svu raspoloživu tehniku, a sve u cilju svladavanja tehnologije pranja i bojanja. 

            pranjetunelaweb.jpg

Prije samog nanošenja boje potrebno je bilo izvršiti neke pripremne radnje uklanjanja prljavštine i nečistoće sa obloge. Pranje i čišćenje podloge izvršeno je četkama namijenjenim za pranje obloge tunela i nakon toga visokotlačnim peračima za temeljito čišćenje odnosno, odstranjivanje labavih čestica. Nakon toga se na osušenu podlogu nanosi temeljni sloj i u konačnici boja za tunelsku oblogu.

             pranjeoblogetunela2web.jpg

Kako bi bili sigurni da će se poslovi obaviti kvalitetno HAC-ONC od isporučitelja traži garanciju na ugrađenu boju od minimalno tri (3) godine, stalni nazor tehnologa isporučitelja boje, uz obavezu da se naručitelj pridržava uputstva za ispravnu pripremu podloge i nanošenje proizvoda.

             pranjeoblogetunela4web.jpg

Kako smo već naveli, sve navedene radove radnici Sektora za održavanje izvode samostalno uz postojeće strojeve i opremu. Trenutno smo uspješno završili bojanje desne cijevi tunela Hrastovec čime smatramo da je Sektor za održavanje ovladao tehnologijom bojanja tunela. Svoje do sad stečeno iskustvo i nadalje ćemo usavršavati, te planiramo da će se već na bojenju druge cijevi tunela Hrastovec vidjeti ubrzanje radova. U tijeku je promjena prometne regulacije, te se u narednih 15 dana očekuje i dovršetak lijeve tunelske cijevi.

            pranjeoblogetunela1web.jpg

S obzirom da smo uspješno savladali poslove bojanja tunela, ponosni smo na svoje radnike koji su se primili novih izazova, a čime su pomogli tvrtci u ostvarenju dodatnih ušteda.