Naslovnica
Strelica desno

Novosti

Ljetna turistička sezona na autocestama

01.12.2017. 10:43

U petak, 09. lipnja 2017. godine, započinje turistička sezona 2017., koja traje do 17. rujna. U petak u poslijepodnevnim satima očekuje se pojačani promet na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb prema moru, te na A3 Bregana-Lipovac prema Slavoniji. Također se očekuje i veći priljev vozila te moguća kraća čekanja na naplatnim postajama:  Lučko, Zagreb-istok, Sveta Helena i Bregana.  

Od 09. lipnja  pa do kraja turističke sezone na autocestama bit će pojačana ophodarska služba kao i angažman svih radnika u službi održavanja, naplate cestarine i sigurnosti prometa.

Želimo istaknuti kako se još uvijek na pojedinim dionicama autocesta izvode radovi, međutim autocesta je "živi organizam" te je zbog prometnog opterećenja nužno održavanje kolnika i opreme kako bi se povećala razina sigurnosti korisnika. Svjesni smo činjenice da u situacijama pojačanog prometa radovi znatno utječu na protočnost, te samim time ponekad i na duljinu putovanja, međutim pojedine radove nije bilo moguće završiti do početka turističke sezone zbog vremenskih uvjeta ili kompleksnosti tehnologije izvođenja. Upravo iz navedenog razloga Uprava prometne inspekcije Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture izdala je Rješenje kojim se odobrava izvođenje nužno potrebnih radova sanacije. 

Ovog vikenda na autocestama u tijeku su, na većini objekata završni radovi sanacija, te se mole vozači za poštivanjem prometne signalizacije,  praćenjem poruka na info-displejima o uvjetima na cesti  i prilagodbi vožnje  stanju u prometu.

Na sljedećim dionicama autocesta, u zonama radova, u slučaju pojačanog prometa i izvanrednog događaja moguće su kolone i eventualni zastoji: 

 

 

  • Na Autocesti A3 Bregana - Zagreb - Lipovac:

 

Na dionici od čvora Ivanić Grad do čvora Križ u smjeru Lipovca, zbog sanacije prijelaznih naprava na mostu Deanovac, promet se odvija voznom trakom uz ograničenje brzine od 80km/h.

a31.png

Na dionici od čvora Križ do čvora Ivanić Grad u smjeru Zagreba, zbog oštećenja lateralnog kanala, promet se odvija pretjecajnim trakom uz mogućnost i u slučaju pojačanog prometa puštanjem prometa i po zaustavnom traku. 

a32.png

 

 

  • Na Autocesti A4 Goričan - Zagreb:

 

Na dionici od čvora Kraljevečki Novaki do čvora Ivanja Reka u oba smjera, zbog sanacije nadvožnjaka preko željezničke pruge, vozi se uz privremenu regulaciju prometa.

a41.png

U tunelu Vrtlinovec u smjeru Zagreba, zbog sanacije revizionih okana, promet se odvija samo voznom trakom.   

a42.png

 

  • Na Autocesti A6 Rijeka - Zagreb:

 

Na dionici od čvora Ravna Gora do čvora Delnice u smjeru Rijeke, zbog sanacije vijadukta Zalesina za promet je zatvoren kolnik u smjeru Rijeke, te se promet odvija dvosmjerno u smjeru Zagreba.

a61.png

Na dionici od čvora Oštrovica do čvora Grobnik u smjeru Rijeke, zbog sanacije prijelaznih naprava za promet je zatvoren kolnik u smjeru Rijeke, te se promet odvija dvosmjerno kolnikom u smjeru Zagreba.

a62.png

Na dionici od čvora Orehovica do čvora Čavle u oba smjera, zbog sanacije vijadukta Svilno u smjeru Zagreba za promet je zatvoren kolnik u smjeru Zagreba, te se promet odvija dvosmjerno kolnikom prema Rijeci.

a63.png

 

U zonama izvođenja radova bit će pojačano praćenje stanja prometa i  po potrebi dodatna zaštita začelja kolone prikladnom i prilagodljivom   privremenom signalizacijom.

Kao i svake godine  uspostavljena je  koordinacija svih nadležnih subjekata u provedbi organizacije prometa (MUP, MPPI, HAK, HRT, DUZS, HAC, HC, ARZ, AZM, HAC ONC i Hitna medicinska pomoć HMP) te je definiran način organizacije dežurstava žurnih službi MUP-a i HMP-a. 

Ovom zajedničkom koordinacijom praćenja sigurnosti prometa, naši korisnici mogu biti sigurni da će u slučaju bilo kakve incidentne situacije na autocesti biti pravovremena intervencija. Timovi hitne medicinske pomoći bit će smješteni u tehničkim jedinicama održavanja Brinje i Dugopolje na autocesti A1, te u tehničkoj jedinici održavanja Kutina i Županja na autocesti A3. Osim timova hitne medicinske službe, naši djelatnici osposobljeni su za rad s 35 defibrilatora (eng. AED - Automatic external defibrillator), koji su raspoređeni po tehničkim jedinicama i u ophodarskim vozilima. Potrebno je samo nazvati besplatni broj 112 i javiti na kojem djelu autoceste se nalazite.

Naposljetku, želimo apelirati na naše korisnike da smo uočili veći broj nepotrebnih zaustavljanja vozila na zaustavnoj traci, a time i veći broj naleta drugog vozila, što za posljedicu često ima smrtni ishod. Ovim putem molimo korisnike da ponajprije zbog svoje sigurnosti, zaustavnu traku koriste isključivo u izvanrednim situacijama ili zbog kvara vozila. U slučaju kvara na vozilu ili drugog događaja na autocesti potrebno je obilježiti zaustavljeno vozilo te nas odmah kontaktirati putem SOS telefona ili pozivom na jedan od besplatnog info telefona 0800 0422 / 0800 0111. U ovakvom slučaju zaustavljanja na autocesti korisnici se mole da napuste vozilo i pričekaju pomoć iza zaštitne odbojne ograde ili na drugom sigurnom mjestu, te obavezno obuku zaštitni prsluk.

Kako bi se  informirali  i na vrijeme isplanirali svoje putovanje ili u slučaju izvanredne situacije  na autocesti odabrali  alternativni pravac putovanja, molimo korisnike da prije putovanja provjere stanje na cestama na web stranicama www.hac.hr, www.arz.hr, www.hac-onc.hr ili www.hak.hr .

U slučaju izvanrednih situacija u prometu  korisnike ćemo o stanju na autocestama obavještavati putem prometnog servisa HAK-a i radio postaja, stoga je važno uključiti radioprijamnik  u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). Sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnim info telefonima 0800 0422 ili 0800-0111.

 

Hrvatske autoceste d.o.o.