Naslovnica
Strelica desno

Novosti

Na dionicama autocesta u gorskim predjelima očekuje se obilniji snijeg i zimski uvjeti

02.02.2018. 12:18
Snijeg u Gorskom kotaru i Lici

Prema prognozi DHMZ-a obilniji snijeg tijekom vikenda očekuje se u Gorskom kotaru i Lici. Obzirom na vremenske prilike te najavu snijega i niskih temperatura moguća je i poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima te apeliramo na vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cesti. Ekipe zimske službe Hrvatskih autocesta d.o.o. spremne su za zimske uvjete na autocestama, a korisnike molimo da ne kreću na put bez zimske opreme. Obilniji snijeg već pada u gorskim dionicama, te su već na snazi zimski uvjeti.

Vožnja u zimskim uvjetima

Preporuka vozačima u zimskim uvjetima je ne pretjecati ralice na autocestama, a ukoliko dođe do usporavanja prometa na autocesti, to je iz razloga jer je ralica u fazi uklanjanja snijega s kolnika te zbog  brzine ralice dolazi do usporavanja. Dok traju snježne padaline brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti i svakako prije kretanja na put, molimo korisnike da provjere stanje na cestama.

                                           zima2011web.jpg

                                           (foto: Davor Rebrović)

Prohodnost na autocesti

Za vrijeme snježnih padalina uloga zimske službe je osigurati prohodnost, što u  situacijama obilnijih snježnih padalina podrazumijeva i do 10 cm snijega na kolniku. Želimo pojasniti da  tanji snježni pokrivač na kolniku  ne znači da se snijeg ne čisti  nego da se  po prolasku ralice za vrijeme padalina stvara  novi snježni pokrivač, a koji se čisti odmah u sljedećem ciklusu, odnosno za cijelo vrijeme padaline ralice su na cesti. Autocestu u stanje pune prohodnosti moguće je dovesti tek po prestanku padalina. HAC u zimskom periodu od snijega čisti  oko 22 milijuna m2 asfaltnih površina.
 

Zimska oprema

Podsjećamo da je na zimskim dionicama autocesta obvezna zimska oprema bez obzira na vremenske prilike, dok je za vrijeme zimskih uvjeta (kolnik prekriven snijegom, poledica,....) zimska oprema obvezna na svim dionicama autocesta. Pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Kako bi svi korisnici autocesta bili na vrijeme informirani o stanju u prometu i mogućim izvanrednim događajima, a naročito u vrijeme zimskih uvjeta na cestama, sve informacije redovito se objavljuju putem redovitih izvješća HAK-a i na web stranici  Hrvatskih autocesta d.o.o. (HAC) - Stanje na autocestama.
Molimo korisnike da uključe radioprijemnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS), a sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnim info telefonima 0800 0422 ili 0800 0111.

Kako bi lakše isplanirali svoj put prema odredištu, ovdje možete vidjeti  privremene regulacije prometa u zonama radova na autocestama koje će se odvijati u vrijeme vikenda od 02.02. do 04.02.2018. godine.

Privremene regulacije prometa u vrijeme vikenda

radovi na cesti - znak.jpg