Naslovnica
Strelica desno

Novosti

Najavljeni nepovoljni vremenski uvjeti za vikend - molimo vozače za dodatni oprez

04.12.2017. 11:11

Prema vremenskoj prognozi i ovaj vikend očekuju nas niske temperature, kiša  koja se zbog niskih temperatura može lediti u dodiru s tlom te snijeg. 

frezauakciji003web-1484309681.jpg

Zbog ovako nepovoljne najave vremenskih uvjeta obustavljeni su radovi redovnog i izvanrednog održavanja autocesta preko vikenda. Iako neće biti postavljene privremene regulacije prometa koje utječu na protočnost prometa, zbog najavljenih padalina i niskih temperatura molimo vozače da prilagode svoju vožnju uvjetima na cesti, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme. Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5t podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Na  1.115 km autocesta koje održava HAC ONC za HAC I ARZ, nalazi se 26 tehničkih jedinica održavanja, 24 sata dnevno prate se meteorološke prognoze vremena, a čemu pomažu i meteorološke stanice koje su postavljene na autocestama te je sve spremno za preventivnom pripremom kolnika za niske temperature. S  ukupno 160 teretnih i specijalnih vozila,  koja su opremljena za zimsko održavanje uklanjamo snijeg s oko 25 milijuna m2 asfaltnih površina. Uspostavljeno je 24 satno dežurstvo Ophodarske službe i Centra za održavanje i kontrolu prometa (operateri COKP). 

Važno je naglasiti da  sukladno Pravilniku o održavanju cesta za vrijeme iznadprosječnih snježnih padalina pod prohodnosti se podrazumijeva da je autocesta prohodna ako visina snijega na kolniku ne prelazi 10 cm jer tijekom obilnijih padalina nije moguće ukloniti sav snijeg s kolnika.

frezauakciji002web-1484309709.jpg

Stoga još jednom molimo naše korisnike da vožnju prilagode uvjetima na cesti i upozorenjima te ističemo kako je iznimno važno  pratiti poruke na info-displejima o ograničenju prometa na pojedinim dionicama autoceste kao i obavijesti o eventualnim obilascima. Važno je održavanje sigurnosnog razmaka od vozila ispred sebe, kako biste mogli na vrijeme reagirati na iznenadne situacije u vožnji. 

Kako bi svi korisnici autocesta bili na vrijeme informirani o stanju u prometu i mogućim izvanrednim događajima, informiranje  javnosti o stanju na cestama provodi  se svakih  60 minuta, u programu Hrvatskog radija i putem HAK-ovog prometnog servisa, a u slučaju izvanrednih situacija odmah. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnim info telefonima 0800 0422 i 0800 0111.

 

Hrvatske autoceste d.o.o.

foto: Davor Rebrović