Naslovnica
Strelica desno

Novosti

OBILAZAK GRADILIŠTA MOSTA SAVA KOD SVILAJA

01.12.2017. 09:12

Državni tajnik za infrastrukturu Tomislav Mihotić i direktor Hrvatskih autocesta Josip Draženović obišli su gradilište mosta Sava kod Svilaja.

 
Most preko rijeke Save sastavni je dio međunarodnog pan - europskog cestovnog koridora 5C "Budimpešta - Beli Manastir - Osijek - Sarajevo - Ploče", koji je dio europske mreže autocesta s oznakom E-73, a ujedno je i kontaktna točka autocestovne mreže Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Izgradnja mosta Svilaj zajednička je investicija Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, pri čemu svaka država financira 50% ugovorene vrijednosti radova. Ukupna vrijednost ugovorenih radova za izgradnju mosta iznosi 22.308.022,34 EUR bez PDV-a.
Financiranje hrvatskog dijela mosta osigurano je sredsredstvima Europske unije, Instrumenta za povezivanje (Connecting Europe Facility — CEF) u iznosu od maksimalno 57,97 % vrijednosti opravdanih troškova izgradnje te kredita EIB-a.


Hrvatskim autocestama u tu svrhu su iz CEF fonda dodijeljena bespovratna sredstva u maksimalnom iznosu od 7.194.077 EUR.

Ovaj most važna je prometno-građevinska investicija, a koju je prepoznala i Europska unija dodjelom sredstava iz Instrumenta za povezivanje (Connecting Europe Facility – CEF) u iznosu od 58% vrijednosti hrvatskog dijela investicije. Riječ je o velikom infrastrukturnom projektu na koridoru Vc kojim će se povezati Hrvatska i BiH, odnosno autoceste s hrvatske i bosanskohercegovačke strane rijeke Save.- istknuo je direktor HAC-a Josip Draženović.
 

                   3web.jpg                

Državni tajnik za infrastrukturu Tomislav Mihotić naglasio je kako je riječ o projektu važnom i za Hrvatsku i za BiH, jer spaja dvije države i povezuje ih s europskom mrežom autocesta te da će se završetkom ovog projekta stvoriti pretopstavke za prosperitet kako Hrvatske tako i BiH.

 

                    2web.jpg            
 

Hrvatskim autocestama ovaj projekt je od iznimne važnosti kao i završetak cijelog projekta autoceste A5. Novim četverogodišnjim Programom građenja i održavanja javnih cesta (2017-2020), koji je 11.05.2017. godine donijela Vlada Republike Hrvatske, do 2020. godine planiran je završetak tehnološke cjeline koridora Vc, koja bi bila u prometu i pod naplatom od Belog Manastira preko Osijeka sa spojem na autocestu A3 i u nastavku preko graničnog prijelaza Svilaj spojena s Bosnom i Hercegovinom.

 

                      1web.jpg