Naslovnica
Strelica desno

Novosti

Očekuje se povećani promet na autocestama tijekom vikenda

01.12.2017. 09:20

 Pojačani promet za vikend očekuje se već danas popodne na autocesti  A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka , te na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru mora.  Na naplatnim postajama  zbog povećanog priljeva vozila moguća su kraća čekanja ili eventualni zastoji.  

Zbog pojačanog prometa tijekom vikenda na autocestama molimo vozače na dodatni oprez. Imajući u vidu da je umor vozača jedan od faktora rizika u prometu savjetujemo da se češće odmarate na odmorištima uz autocestu i uzimate dovoljno tekućine.

Kako bi svi korisnici autocesta bili na vrijeme informirani o stanju u prometu i mogućim izvanrednim događajima, molimo ih  da uključe radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS)  te da prije kretanja na put provjere stanje na cestama.

Sve informacije o protočnosti na autocestama redovito se objavljuju putem redovnih izvješća HAK-a i na web stranici  Hrvatskih autocesta d.o.o. (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb d.d. (ARZ). 

Korisnicima je za sve dodatne informacije na raspolaganju i besplatni info telefon 0800 0422 ili 0800 0111.

Kako bi se  informirali  i na vrijeme isplanirali svoje putovanje ili u slučaju izvanredne situacije  na autocesti odabrali  alternativni pravac putovanja, molimo korisnike da prije putovanja provjere stanje na cestama na slijedećim web stranicama: www.hac.hr. www.arz.hr, www.hac-onc.hr ili www.hak.hr.

U slučaju izvanrednih situacija u prometu  korisnike ćemo o stanju na autocestama obavještavati putem prometnog servisa HAK-a i radio postaja, stoga je važno uključiti radioprijamnik  u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). Sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnim info telefonima 0800 0422 ili 0800-0111.

Podsjećamo da se od 1. srpnja do 30. rujna, samo za motocikle i osobna vozila (IA i I skupina), uvode sezonske cijene cestarina, dok za vozila u transportnom prometu (autobusi, kamioni) kao i za kampere cijene cestarine ostaju iste. Sezonske cijene cestarina u naredna  tri mjeseca primjenjivat će se na autocestama pod upravljanjem Hrvatskih autocesta d.o.o.(HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ). U navedenom razdoblju za IA i I skupinu vozila povećava se jedinična cijena po kilometru s 0,483 kn/km na 0,5313 kn/km što je povećanje za deset posto(10%). Međutim, važno je naglasiti da se zbog metodologije izračuna cijene cestarine na nekim dionicama neće mijenjati, kao npr na naplatnoj postaji Bregana, negdje će povećanje  iznositi 3%, ali prosječno povećanje iznosi 10%.

Kako bi mogli lakše isplanirati svoj put prema odredištu objavljujemo privremene regulacije prometa u zonama radova na autocestama u vrijeme vikenda od 07.07. do 09.07.2017. godine.

U zonama radova na autocestama a zbog pojačanog prometa moguće je stvaranje kraćih zastoja i kolona na autocesti A3 Zagreb - Lipovac, na dionici od čvora Križ do čvora Ivanić Grad i to u smjeru Zagreba. Promet se odvija zaustavnim i pretjecajnim prometnim trakom, kao i na A4 Zagreb - Goričan, na dionici od čvora Kraljevečki Novaki do čvora Ivanja Reka u oba smjera. Za promet je zatvoren  kolnik  u smjeru Goričana, a promet se odvija dvosmjerno kolnikom u smjeru Zagreba sa dvije prometne trake u smjeru Zagreba i jednom prometnom trakom u smjeru Goričana.

 

                                  Privremene regulacije prometa u vrijeme vikenda

 

                                                            znakradovinacesti1web-1487953471.jpg

 

Želimo Vam sretan put i ugodnu vožnju.

 

Hrvatske autoceste d.o.o.