Naslovnica
Strelica desno

Novosti

Pokazna tunelska vježba gašenja požara i spašavanja unesrećenih osoba u tunelu Bisko

01.12.2017. 11:03

U tunelu Bisko na autocesti A1 Zagreb - Split u noći sa 10/11.05.2017. od 22,00 do 06,00 sata izvodit će se pokazna tunelska vježba gašenja požara i spašavanja unesrećenih osoba. Zbog mjera sigurnosti i zaštiti sudionika u prometu koji ne sudjeluju u provedbi vježbe, od čvora Dugopolje do čvora Bisko promet će se preusmjeriti na alternativne pravce: 

 

  • Smjer Zagreb - Dubrovnik: Izlaz s čvora Dugopolje – kružni tok „PODI“ (državna cesta D1) – županijska cesta Ž6260 – državna cesta D220 – čvor Bisko
  • Smjer Dubrovnik - Zagreb: Izlaz s čvora Bisko - državna cesta D220 – županijska cesta Ž6260 – kružni tok „PODI“ (državna cesta D1) - čvor Dugopolje.

 

Cilj ove vježbe je provjeriti ispravnost sustava za otkrivanje i dojavu incidentnih situacija u tunelu (vatrodojava, video detekcija), koje mogu nastati s ili bez pojave požara, posljedično tome provjeriti ispravnost prorade algoritama prometnog sustava, te provjeriti ispravnost sustava, opreme i uređaja za gašenje požara (vatrogasni aparati), kao i ostalih sustava sigurnosti ugrađenih u tunel (rasvjeta, ventilacija), te provjeriti osposobljenost, spremnost i usklađenost svih službi za postupanje u kriznim situacijama odnosno u sanaciji pojedine incidentne situacije, ovisno o njenim posljedicama.

Vježba se provodi temeljem obveza iz Direktive 2004/54/EU Europskog parlamenta i vijeća o minimalnim zahtjevima za sigurnost tunela u transeuropskim mrežama cesta od 29.04.2004. godine, a sukladno Planu i programu izvođenja sveobuhvatne ili pokazne vježbe u tunelu Bisko koji se zasniva na odredbama Plana zaštite od požara za tunele u nadležnosti COKP Split i Operativnog plana mjera zaštite i spašavanja za područje nadležnosti Tehničke jedinice održavanja Split.

Vježba će se izvoditi pod pretpostavkom da je osobno vozilo na hibridni ili električni pogon  ulaskom u lijevu cijev  tunela Bisko izbjeglo nalet na osobno vozilo ispred sebe zbog čega je došlo do lančanog sudara više vozila, što uzrokuje ozljeđivanje više osoba, te oštećenja vozila koja su sudjelovala u sudaru. Svi sudionici vatrogasne vježbe u svom segmentu pristupaju spašavanju unesrećenih osoba u vozilima.

Osim radnika Tehničke jedinice održavanja Split,  u vježbu se, uz koordinaciju i upravljanje iz COKP Split, uključuje i vatrogasna ispostava Split kao nositelj izvršenja vatrogasnih intervencija u tunelu,  a posredstvom Područnog Centra DUZS 112, uključuje se i DVD Trilj, timovi hitne medicinske pomoći Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije iz Splita, prometna policija PU Splitsko-dalmatinske županije.

U pripremi vježbe svi sudionici će biti upoznati sa tunelskim sustavima za detekciju, dojavu i gašenje požara, te načinom njihovog postupanja u mogućim stvarnim situacijama.

 

Hrvatske autoceste d.o.o.