Naslovnica
Strelica desno

Novosti

Preporuke korisnicima autocesta tijekom nadolazećih blagdana

20.12.2017. 15:04

Pred nama su božićni i novogodišnji blagdani te kao i svake godine želimo obavijestiti naše cijenjene korisnike da se tijekom ovih dana očekuje  pojačani intenzitet prometa na svim glavnim autocestovnim pravcima.

Nema prometnih regulacija koje bi otežavale protočnost prometa

Mnogi naši građani, ali i mnogobrojni strani državljani, iskoristit će blagdanski period za putovanje, stoga ih želimo izvijestiti da u ovom periodu na našim dionicama autocesta  nema prometnih regulacija koje bi značajno utjecale na protočnost prometa.

Pojačani promet očekuje se ovog vikenda na autocesti  A3 Bregana-Lipovac, A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb, kao i na naplatnim postajama:  Lučko, Zagreb-istok, Sveta Helena i Bregana, gdje se očekuje veći priljev vozila te su moguća i kraća čekanja ili eventualni zastoji. Stoga molimo naše korisnike, kako bi izbjegli čekanja na naplatnim postajama, da koriste bezgotovinska plaćanja odnosno da pripreme sitan novac za plaćanje cestarine.

Zbog pojačanog kamionskog prometa na GP Bajakovo (izlaz iz Republike Hrvatske) te mogućeg stvaranja kolone vozila u vrijeme predstojećih blagdana i praznika, a u cilju osiguranja prolaska žurnih službi (policija, vatrogasna postrojba, hitna pomoć, vozila pod pratnjom i dr.), zatvorena je zaustavna traka.


Apeliramo na korisnike da voze oprezno u dane blagdana Božića, proslave Nove godine i Sveta Tri Kralja, te da vožnju prilagode  stanju na kolniku i vremenskim uvjetima. U cilju postizanja što boljeg vođenja prometa i sigurnosti korisnika na autocestama, mole se svi vozači da se pridržavaju ograničenja propisana  prometnom signalizacijom na autocesti te da prate poruke na info-displejima o uvjetima na cesti.

Privremene regulacije prometa 

Privremene regulacije prometa na autocestama

u periodu od 22.12.2017. godine do 26.12.2017. godine (božićni blagdani)

 

Autocesta A3 (Bregana - Zagreb - Slavonski Brod - Lipovac)

 

1.

DIONICA OD ČVORA KRIŽ DO ČVORA POPOVAČA (smjer Lipovac)

 

 

Razlog:

Izgradnja zida za zaštitu od buke na lokaciji Okašinec sjever od 079+000 km do 079+600 km

Tip PRP:

Prema prometnom projektu, modificirani E slučaj

NAPOMENA: U zoni predmetnih radova ne očekuje se stvaranje zastoja i kolona

 

2.

DIONICA OD ČVORA POPOVAČA DO ČVORA KRIŽ (smjer Bregana)

 

 

Razlog:

Izgradnja zida za zaštitu od buke na lokaciji Okašinec jug od 079+550 km do 078+800 km

Tip PRP:

Prema prometnom projektu, modificirani E slučaj

NAPOMENA: U zoni predmetnih radova ne očekuje se stvaranje zastoja i kolona

 

3.

DIONICA OD ČVORA NOVSKA DO ČVORA KUTINA - smjer Bregana

 

 

Razlog:

Izgradnja zida za zaštitu od buke od 108+192 km do 105+065 km

Tip PRP:

Prema projektu, modificirani E slučaj

NAPOMENA: U zoni predmetnih radova ne očekuje se stvaranje zastoja i kolona

 

Autocesta A4 (Goričan - Zagreb)

 

4.

DIONICA OD ČVORA KRALJEVAČKI NOVAKI DO ČVORA IVANJA REKA (smjer Goričan)

 

 

Razlog:

Sanacija nadvožnjaka preko željezničke pruge u stc. 094+400 km (smjer Zagreb)

Tip PRP:

Prema prometnoj skici 041-010-2017, HAC ONC, modificirani E slučaj, za promet je zatvoren zaustavni trak u smjeru Zagreba

NAPOMENA: U zoni predmetnih radova ne očekuje se stvaranje zastoja i kolona

 

Zimska oprema

Još jednom vozače podsjećamo da je zimska oprema obavezna na svim autocestama bez obzira na vremenske uvjete, dok je za vrijeme zimskih uvjeta (kolnik prekriven snijegom, poledica,....) zimska oprema obvezna na svim dionicama autocesta. Pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Informacije o stanju u prometu

Kako bi svi korisnici autocesta bili na vrijeme informirani o stanju u prometu i mogućim izvanrednim događajima, obavješćivanje javnosti o stanju na cestama i regulacijama u vrijeme pojačanog prometa provodi  se svakih  60 minuta, u programu Hrvatskog radija i putem HAK-a, a u slučaju izvanrednih situacija odmah.

Molimo korisnike da uključe radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS) kako bi saznali što se događa na autocestama, a sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnim info telefonima 0800 0422 i 0800 0111.
Sve informacije o privremenim regulacijama na autocestama redovito se objavljuju putem redovitih izvješća HAK-a i na web stranicama  Hrvatskih autocesta d.o.o. (HAC) i Autoceste Rijeka - Zagreb d.d. (ARZ).
                          

Hrvatske autoceste d.o.o.