Naslovnica
Strelica desno

Novosti

Preporuke korisnicima autocesta za nadolazeći vikend

04.12.2017. 11:12

Ovog vikenda na našim autocestama očekuje se pojačani promet te zimski uvjeti zbog najave snježnih padalina i niskih temperatura kao i bure. Apeliramo na pojačani oprez te provjeru stanja na cestama prije putovanja.

zimanaplataweb.jpg

Želimo obavijestiti naše cijenjene korisnike kako na dionicama HAC-a i ARZ-a tijekom nadolazećeg produženog vikenda neće biti   postavljenih privremenih prometnih regulacija koje utječu na protočnost prometa. Ovog vikenda očekuje se pojačani promet na glavnim autocestovnim pravcima, stoga naše korisnike pozivamo na dodatni oprez u vožnji.
Zbog najave niskih temperatura kao i zimskih uvjeta na cestama  te mogućem zamrzavanju kolnika kao i snježnim padalinama, apeliramo na naše korisnike da prilagode vožnju uvjetima na cesti i upozorenjima kao i da prate poruke na info-displejima o ograničenju prometa na pojedinim dionicama autoceste kao i obavijesti o eventualnim obilascima. Važno je održavanje sigurnosnog razmaka od vozila ispred sebe, kako biste mogli na vrijeme reagirati na iznenadne situacije u vožnji. Posebnu opasnost u zimskim uvjetima predstavljaju vijadukti, mostovi i nadvožnjaci zbog mikroklime te je na ovim objektima potrebno voziti oprezno kao i na  izlasku iz tunela,  premda se sva takva mjesta preventivno posipavaju solju u zimskim uvjetima, uvijek je moguća nagla promjena vremenskih uvjeta (npr. ledana kiša koja se ledi trenutačno u dodiru s tlom). 
Kako bi svi korisnici autocesta bili na vrijeme informirani o stanju u prometu i mogućim izvanrednim događajima, obavještavanje javnosti o stanju na cestama i regulacijama u vrijeme pojačanog prometa provodi  se svakih  60 minuta, u programu Hrvatskog radija i putem HAK-a, a u slučaju izvanrednih situacija odmah.

Molimo korisnike da uključe radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS) kako bi na vrijeme dobili informacije o stanju na  autocestama. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnim info telefonima 0800 0422 i 0800 0111.
Informacije o stanju na autocestama redovito se objavljuju putem izvješća HAK-a  kao i  na web stranicama  Hrvatskih autocesta d.o.o. (HAC), Autoceste Rijeka - Zagreb d.d. (ARZ) te Hrvatskih autocesta održavanje i naplata cestarine d.o.o. (HAC-ONC).

Još jednom podsjećamo vozače da je od 15. studenog 2016. do 15. travnja 2017. obvezna zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj. Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5t podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Želimo Vam sretan put i ugodnu vožnju do Vašeg cilja.  

 

Hrvatske autoceste d.o.o.      

Foto: Davor Rebrović