Naslovnica
Strelica desno

Novosti

Preporuke korisnicima autocesta za nadolazeći vikend - najava snijega i olujnih udara vjetra -

12.12.2017. 12:38

 
Obzirom na vremenske prilike te najavu snijega,  zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima, apeliramo na  vozače  da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cesti te da  na put ne kreću bez zimske opreme. Prema prognozi DHMZ-a  obilniji snijeg tijekom vikenda očekuje se u Gorskom kotru i Lici uz mogućnost  jakih udara vjetra.

Zimska oprema obvezna je na zimskim dionicama autocesta bez obzira na vremenske prilike, dok je za vrijeme zimskih uvjeta (kolnik prekriven snijegom, poledica,....) zimska oprema obvezna na svim dionicama autocesta. Pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.
Kako bi svi korisnici autocesta bili na vrijeme informirani o stanju u prometu i mogućim izvanrednim događajima, a naročito u vrijeme zimskih uvjeta na cestma, sve informacije redovito se objavljuju putem redovitih izvješća HAK-a i na web stranici  Hrvatskih autocesta d.o.o. (HAC)-Stanje na autocestama.
Molimo korisnike da uključe radioprijemnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS), a sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnom info telefonu 0800 0422.

Još uvijek se na pojedinim dionica izvode određeni radovi te vam donosimo pregled privremenih  regulacija prometa u vrijeme vikenda.

                          Privremene regulacije prometa u vrijeme vikenda

 

zima.jpg

 

Vožnja u zimskim uvjetima – savjeti za sigurnu vožnju

 

* Prilagodite brzinu vožnje trenutnim uvjetima na cesti i ograničenjima 
* Držite sigurnu udaljenost od vozila ispred vas. Da biste mogli na vrijeme reagirati na iznenadne situacije potrebno je povećati razmak od vozila ispred vas
* Izbjegavajte naglo kočenje
* Nemojte raditi nagle pokrete (trzaje) upravljačem, jer može doći do zanošenja vozila.
* Pri pokretanju vozila na snijegu lagano otpuštajte papučicu kvačila i postepeno dodajte gas. Ukoliko dođe do proklizavanja oduzmite gas.
* Nemojte pretjecati ralice,  ukoliko se vozite iza ralice, držite veći razmak između ralice i Vašeg vozila. 
* Posebno oprezno vozite preko mostova i vijadukata. 
* Provjerite vremenske uvjete i stanje na cesti prije kretanja na put. Tijekom putovanja, uvijek se informirajte putem radija (informacije o stanju u prometu) o trenutačnoj situaciji na cesti.

 

Sretan put te ugodnu i sigurnu vožnju žele Vam

Hrvatske autoceste d.o.o.