Naslovnica
Strelica desno

Novosti

Prilagodite brzinu i način vožnje uvjetima na cestama

04.12.2017. 11:11

 Poštovani korisnici,

u narednim danima prema vremenskoj prognozi i dalje nas očekuju niske temperature, snijeg i bura. Služba zimskog  održavanja autocesta 24 sata dnevno spremna je za sve vremenske uvjete kako preventivnom pripremom kolnika za niske temperature tako i mehanizacijom  za uklanjanje snijega s kolnika.

Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine d.o.o. održavaju 1.115 km autoceste, odnosno oko 22 milijuna m2 asfaltnih površina.

Zimsko održavanje autocesta provodi 26 tehničkih jedinica održavanja s  ukupno 160 teretnih i specijalnih vozila,  koja su opremljena za zimsko održavanje (posipačima, snježnim plugovima - ralicama do 4,8m širine, bočnim ralicama, bočnim odbacivačima snijega). 

Sve tehničke jedinice održavanja primaju meteorološke prognoze vremena  lokalnog karaktera (5   područja duž autoceste) dva puta dnevno (dnevne), dva puta tjedno (tjedne) te dva puta mjesečno (mjesečne), kao i izvanredne obavijesti u slučaju nagle promjene vremena.

Uspostavljeno je 24 satno dežurstvo Ophodarske službe i Centra za održavanje i kontrolu prometa (operateri COKP). Pored navedenih vremenskih prognoza autocesta je opremljena s meteorološkim stanicama (cca 150 meteoroloških stanica) koje služe kao pomagalo operaterima COKP-a i ophodnji autoceste u davanju potrebnih informacija (mjerenje i kontrolu temperature zraka, kolnika, padalina, vidljivosti, jakosti vjetra, osoljenosti kolnika i slično) za pravovremeno postupanje u slučaju izvanrednih prilika.

zima2009-2010bijela-1484138676.jpg

foto: Davor Rebrović

Osim uklanjanja snijega ralicama, zimsko održavanje autocesta, obavlja se na način da se kolnici posipavaju natrijevim kloridom (NaCl) za posipanje cesta, te otopinom kalcijevog klorida (CaCl2), na taj način se posipalo duže zadržava na cesti, odnosno  učinkovitije je na temperaturama nižim od -5 °C. 

Kada temperatura zraka oscilira oko 0°C kao što je slučaj ovih dana, dijelovi autoceste koji iziskuju veću pažnju, odnosno koji se prvi pothlađuju su objekti (mostovi i vijadukti) te se isti redovito preventivno posipaju navedenim posipalima.

Važno je naglasiti da  sukladno Pravilniku o održavanju cesta za vrijeme iznadprosječnih snježnih padalina pod prohodnosti se podrazumijeva da je autocesta prohodna ako visina snijega na kolniku ne prelazi 10 cm jer tijekom obilnijih padalina nije moguće ukloniti sav snijeg s kolnika.

Stoga još jednom molimo naše korisnike da vožnju prilagode uvjetima na cesti i upozorenjima kao te ističemo kako je iznimno važno  pratiti poruke na info-displejima o ograničenju prometa na pojedinim dionicama autoceste kao i obavijesti o eventualnim obilascima. Važno je održavanje sigurnosnog razmaka od vozila ispred sebe, kako biste mogli na vrijeme reagirati na iznenadne situacije u vožnji. 

Kako bi svi korisnici autocesta bili na vrijeme informirani o stanju u prometu i mogućim izvanrednim događajima, informiranje  javnosti o stanju na cestama provodi  se svakih  60 minuta, u programu Hrvatskog radija i putem HAK-ovog prometnog servisa, a u slučaju izvanrednih situacija odmah.

Molimo korisnike da uključe radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS) kako bi na vrijeme dobili informacije o stanju na  autocestama. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnim info telefonima 0800 0422 i 0800 0111.

Informacije o stanju na autocestama redovito se objavljuju putem izvješća HAK-a  kao i  na web stranicama  Hrvatskih autocesta d.o.o. (HAC), Autoceste Rijeka - Zagreb d.d. (ARZ) te Hrvatskih autocesta održavanje i naplata cestarine d.o.o. (HAC-ONC).

Želimo Vam sretan put i ugodnu vožnju do Vašeg cilja.  

 

Hrvatske autoceste d.o.o.