Naslovnica
Strelica desno

Novosti

Radovi sanacije autocesta koje utječu na protočnost prometa

28.05.2021. 12:58

Za nepunih mjesec dana kalendarski započinje ljetna turistička sezona. Kako bi održali razinu sigurnosti na našim autocestama, u punom su jeku radovi sanacije na pojedinim dionicama autocesta. Tijekom izvođenja radova bitno je očuvanje sigurnosti korisnika u prometu. 

Svjesni smo da radovi na održavanju autoceste kao i postavljena privremena regulacija prometa utječu na protočnost prometa uz razna ograničenja zbog kojih se korisnici moraju prilagoditi uvjetima na cesti. Ponekad,  zbog izvanrednih događaja na autocesti, putovanje se neplanirano oduži, što dovodi do nezadovoljstva pojedinih korisnika. Zbog toga želimo naglasiti kako se sve aktivnosti provode u cilju očuvanja sigurnosti samih korisnika autoceste. Podsjećamo da su naše autoceste jedne od najsigurnijih u svijetu, a što je upravo rezultat stalnog ulaganja i održavanja. 

Pojedine vrste radova ovise o vremenskim uvjetima, tehnologiji i slično, a što utječe na rok izvođenja. Radovi se izvode i tijekom vikenda upravo kako bi se vrijeme ograničenja prometa maksimalno skratilo.

Donosimo pregled radova  gdje su mogući zastoji:

AUTOCESTA A1 (ZAGREB (LUČKO) – BOSILJEVO - SPLIT – DUBROVNIK)

 • dionica čvor Karlovac – čvor Novigrad (smjer Dubrovnik (A1); 
  opsežni radovi sanacije prijelaznih naprava na vijaduktu Drežnik, promet se odvija jednim prometnim trakom u smjeru Dubrovnika (A1). 
      Postoji mogućnost nastanka zastoja i kolona vozila, tijekom predstojećeg vikenda. 

NAPOMENA:
Tijekom predstojećeg vikenda bit će postavljena privremena regulacija prometa u smjeru ST/RI na način da će se promet voditi jednom prometnom trakom uz ograničenje brzine kretanja te se u vršnim satima (petak popodne i subota u jutarnjim satima) očekuje stvaranje kolona vozila i zastoja. Molimo sve korisnike koji su u mogućnosti  da na  put ne kreću u vrijeme vršnih sati.

AUTOCESTA A3 (BREGANA - ZAGREB - LIPOVAC)

 • dionica čvor Jankomir – čvor Lučko (iz smjera AC A2, u smjeru Lipovca)
  zbog oštećenja prijelazne naprave na nadvožnjaku čvora Jankomir. Promet se odvija jednim prometnim trakom iz smjera A2 u smjeru A3 (čvor Lučko, čvor Ivanja Reka, čvor Lipovac).
      Postoji mogućnost nastanka zastoja i kolone vozila, tijekom predstojećeg vikenda.
 • dionica čvor Lučko – čvor Buzin (u smjeru Lipovca)
  radovi sanacije kolnika od 20+000 km do 25+000 km u subotu (29.05.2021.godine). Promet će se odvijati jednim prometnim trakom iz smjera Lučkog u smjeru čvora Ivanja Reka).
      Postoji mogućnost nastanka zastoja i kolone vozila.
 • dionica čvor Ivanić Grad – čvor Križ (oba smjera)
  zbog oštećenja donjeg i gornjeg ustroja mosta Žutica (66 km), promet se odvija jednim prometnim trakom po kolniku u oba smjera. 
      Postoji mogućnost nastanka zastoja i kolone vozila, tijekom predstojećeg vikenda.
 • dionica čvor Križ – čvor Popovača (oba smjera)
  zbog izvođenja radova sanacije mosta Okoli (81-83 km), zatvoren je za prometovanje kolnik u smjeru Lipovca, a promet se odvija dvosmjerno po kolniku u smjeru Bregane i to jednim prometnim trakom u oba smjera. 
      Postoji mogućnost nastanka zastoja i kolona vozila, tijekom predstojećeg vikenda.

 

AUTOCESTA A6 (BOSILJEVO2 - RIJEKA (OREHOVICA)

 • dionica čvor Ravna Gora – čvor Delnice (oba smjera)
  zbog izvođenja radova na sanaciji i proširenju spoja između oba kolnika (34 km) i oštećenja prijelazne naprave u zoni cestovnog objekta, vijadukt Zalesina, promet se vodi po jednom prometnom traku u oba smjera.
      Za nadolazeći  vikend ne očekuje se stvaranje zastoja i kolona.
 • dionica čvor Vrata – čvor Oštrovica (smjer Zagreb)
  zbog izvođenja radova na sanaciji betonskih obloga u tunelu Tuhobić i zbog sanacije nastalih oštećenja kolnika (udarne rupe) u široj zoni ispred tunela Hrasten, promet se odvija dvosmjerno po kolniku u smjeru Rijeke i to po jednom prometnom traku u oba smjera.
      Za nadolazeći  vikend ne očekuje se stvaranje zastoja i kolona.
 • dionica čvor Oštrovica  – čvor Kikovica (smjer Rijeka)
  zbog izvođenja radova sanacije i rekonstrukcije donjeg i gornjeg ustroja vijadukta Bukovo (smjer Rijeka), promet se odvija dvosmjerno po kolniku u smjeru Zagreba i to s dvije prometne trake u smjeru Zagreba i s jednom prometnom trakom u smjeru Rijeke.
      Za nadolazeći  vikend ne očekuje se stvaranje zastoja i kolona.


Molimo sve korisnike da prije putovanja provjere stanje na cestama na prometnom servisu HAK-a https://www.hak.hr/info/stanje-na-cestama/  ili našoj web stranici www.hac.hr. U slučaju izvanrednih situacija u prometu korisnike ćemo obavijestiti putem prometnog servisa HAK-a i radio postaja, stoga je važno uključiti radioprijamnik  u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS).                    
Važno je pratiti prometnu signalizaciju i poruke na info-displejima o uvjetima na cesti  te prilagoditi vožnju  stanju u prometu.