Naslovnica
Strelica desno

Novosti

Radovi sanacije nadvožnjaka Lučko na autocesti A3 Bregana - Zagreb

09.04.2021. 15:11

U ponedjeljak, 12. travnja započinje postavljanje privremene regulacije prometa na autocesti A3 Bregana – Zagreb – Lipovac, u zoni čvora Lučko zbog opsežnih radova sanacije nadvožnjaka Lučko. 

U prvoj fazi, na zapadnom nadvožnjaku čvora Lučko  izvodit će se radovi  na zaustavnoj traci na kolniku u smjeru Bregane te servisnoj traci kraka čvora na kolniku u smjeru Lipovca. 
Obzirom na činjenicu da je čvor Lučko jedan od najprometnijih čvorova s prosječnim godišnjim dnevnim prometom oko 66 tisuća vozila, postavit će se regulacija koja će omogućiti maksimalnu moguću protočnost prometa. Promet u smjeru Bregane vodit će se po dva sužena prometna traka uz ograničenje brzine na 60 km/h. Traka za spajanje na glavnu trasu autoceste A3 iz smjera Grada Zagreba (rotora) u smjeru Lipovca bit će skraćena, a vozila koja dolaze iz smjera Jankomira i silaze u čvoru Lučko za Grad Zagreb (rotor) imati će prednost prolaska. Ograničenje brzine kretanja vozila će biti 40 km/h. 

Kako bi osigurali zonu radova, ali  i sigurnost korisnika, promet ispod nadvožnjaka na Jadranskoj aveniji bit će osiguran zaštitnom skelom koja će štititi od padanja materijala s nadvožnjaka. Na Jadranskoj aveniji također će biti postavljena privremena regulacija prometa, na način da će na glavnoj trasi oba kolnika autoceste biti po dva sužena prometna traka u oba smjera. 

Nadvožnjak u čvoru Lučko u upotrebi je gotovo 40 godina i do danas na njemu nisu izvođeni radovi  sustavne sanacije. Obzirom na promet tijekom svih ovih godina, nužna je sanacija  kako bi se očuvala kvaliteta objekta, a prije svega sigurnost korisnika u prometu. Radovi uključuju sanaciju cjelokupnog sustava odvodnje, asfaltnog zastora kolnika i hidroizolacije, stupova, servisiranje ležajeva, zamjena postojećih prijelaznih naprava i drugi potrebni radovi. Ovom sanacijom uklonit će se uzroci kao i sama oštećenja, a cilj je postići zadovoljavajuću trajnost i sigurnost konstrukcije kako bi se produžio vijek trajanja.

Za vrijeme postavljanja privremene regulacije prometa, kao i u vršnim satima, očekuju se kraći zastoji i kolone vozila. Radovi će se izvoditi sve dane u tjednu uključujući subotu i nedjelju te blagdane i praznike. Prva faza radova na nadvožnjaku trajati će do 30. lipnja 2021. godine.