Naslovnica
Strelica desno

Novosti

Savjeti za vožnju autocestom

30.11.2017. 16:51

 
Promet na autocestama tijekom ljetnih mjeseci izrazito je gust, ovim putem apeliramo na naše korisnike da zbog svoje i sigurnosti drugih sudionika u prometu načinom vožnje pokažu visoku razinu odgovornosti jer smo zadnjih dana na žalost, svjedoci nekoliko teških prometnih nesreća sa smrtno stradalima. Društvo Hrvatske autoceste iskreno suosjeća s obiteljima stradalih,  te im ovim putem izražavamo sućut, osobama kojima je nužna medicinska pomoć želimo brzi oporavak.

Imajući u vidu visoke ljetne temperature koje na duljim putovanjima bitno utječu na umor vozača, kao jednog od faktora rizika u prometu, savjetujemo češći odmor kao i opreznu i odgovornu vožnju.

U cilju sigurnosti mole se vozači da prilagode vožnju uvjetima vidljivosti i preglednosti, gustoći  prometa te da prate poruke na info-displejima o ograničenju prometa na pojedinim dionicama autoceste kao i obavijestima o eventualnim obilascima.

Apeliramo na korisnike da zaustavnu traku koriste samo u izvanrednim situacijama. Ukoliko je zaustavljanje na zaustavnom traku autoceste neizbježno, odmah nas kontaktirajte putem SOS telefona ili pozivom na besplatni info telefon 0800 0422,  napustite vozilo i pričekajte pomoć iza zaštitne odbojne ograde ili na drugom sigurnom mjestu, te obavezno obucite zaštitni prsluk.

Također savjetujemo ukoliko dobijete informaciju o kretanju vozila u suprotnom smjeru, na dijelu autoceste na kojoj se nalazite, smanjite brzinu vožnje na 40 km/h, te s povećanim oprezom nastavite vožnju po desnoj prometnoj traci bez pretjecanja uz uključena sva četiri pokazivača smjera. Zaustavite vozilo na prvom odmorištu uz autocestu i pričekajte informaciju o prestanku opasnosti.
Ako ste sami uočili vozilo koje se kreće u suprotnom smjeru na autocesti, odmah dojavite informaciju policiji na tel. broj 192 ili DUZS 112. Dojavu možete uputiti i na besplatni info telefon HAC-a 0800-0422.

U slučaju nesreće, osigurajte hitni koridor-prolaz hitnoj pomoći, vatrogascima i policiji.  Ovaj koridor omogućuje navedenim vozilima da do mjesta prometne nesreće stignu brže i sigurnije i time što prije pomognu  žrtvama nesreće.

Kako bi svi korisnici autocesta bili na vrijeme informirani o stanju u prometu i mogućim izvanrednim događajima, a naročito u vrijeme turističke sezone, sve informacije redovito se objavljuju putem redovitih izvješća HAK-a i na web stranici  Hrvatskih autocesta d.o.o. (HAC).


Molimo korisnike da uključe radioprijemnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS), a sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnom info telefonu 0800 0422.

 

Sretan put te ugodnu i sigurnu vožnju žele Vam

 

Hrvatske autoceste d.o.o.