Naslovnica
Strelica desno

Novosti

Sredinom tjedna najavljene nove snježne padaline

06.02.2018. 10:39

Krajem dana najavljene su nove snježne padaline u Gorskom kotaru, koje se mogu smrzavati u dodiru s hladnim tlom. Sutra i u četvrtak, susnježica i snijeg očekuju se u svim predjelima Hrvatske. Mjestimično bi snijeg moglo napadati do 10 cm. Apeliramo na vozače da provjere vremensku prognozu prije polaska na put te da krenu na vrijeme, jer je brzina na cestama prilagođena  vremenskim uvjetima na cesti, kao i da na put ne kreću bez adekvatne zimske opreme.

Nakon prvog ovogodišnjeg snijega dobili smo brojne primjedbe naših korisnika kako su u vrijeme padalina otežano prometovali autocestom. Želimo napomenuti kako u vrijeme obilnih snježnih padalina nije moguće ukloniti sav snijeg s kolnika, odnosno dovesti cestu u stanje  da  bude „crna“. Nakon što ralice prođu i uklone snijeg s kolnika te bace posipala, u vrlo kratkom vremenu, na kolniku se stvara novi snježni pokrivač. Pravilnikom iz 2014. koji se temelji na EU standardima, za vrijeme snježnih padalina uloga zimske službe je osigurati prohodnost na cesti, što podrazumijeva prometovanje uz prilagođenu brzinu kretanja. Također, u  situacijama obilnih snježnih padalina, kao ovoga vikenda,  prohodnost podrazumijeva i do 10 cm snijega na kolniku, a što kod nas nikada nije slučaj.

Ovaj vikend, na tisuću kilometara autocesta  snijeg je čistilo preko 100 motornih vozila s plugovima i posipačima te je "bačeno" preko 4 tisuće tona posipala na autoceste, odmorišta, čvorove, platoe naplatnih postaja te na graničnim prijelazima.

Ističemo kako je autocestu u stanje pune prohodnosti moguće dovesti tek po prestanku padalina, a što je i ovaj vikend učinjeno vrlo brzo nakon prestanka padalina.
 

                                 Freza u akciji 003 web.jpg

                                 (foto: Davor Rebrović)