Naslovnica
Strelica desno

Novosti

Sveobuhvatna vježba u tunelu Dubrave na A1

30.11.2017. 15:35

U tunelu Dubrave na autocesti A1 Zagreb - Split - Dubrovnik u noći sa 04/05.10.2017. od 22,00 do 06,00 sata izvodit će se sveobuhvatna ili pokazna vježba. Zbog mjera sigurnosti i zaštite sudionika u prometu koji ne sudjeluju u provedbi vježbe, od čvora Vrpolje do čvora Prgomet promet će se preusmjeriti na alternativne pravce: 

 

  • Smjer Zagreb - Dubrovnik: od čvora Vrpolje sa autoceste A1 preko državnih cesta DC 531 i DC 58 te županijske ceste ŽC 6112 do čvora Prgomet na autocesti A1
  • Smjer Dubrovnik - Zagreb: od čvora Prgomet sa autoceste A1 preko županijske ceste ŽC 6112, te državnih cesta DC 58 i DC 531 do čvora Vrpolje na autocesti A1.

 

 

Cilj ove vježbe je provjeriti ispravnost sustava za otkrivanje i dojavu incidentnih situacija u tunelu (vatrodojava, video detekcija), koje mogu nastati s ili bez pojave požara, posljedično tome provjeriti ispravnost prorade algoritama prometnog sustava, te provjeriti ispravnost sustava, opreme i uređaja za gašenje požara (vatrogasni aparati), kao i ostalih sustava sigurnosti ugrađenih u tunel (rasvjeta, ventilacija), te provjeriti osposobljenost, spremnost i usklađenost svih službi za postupanje u kriznim situacijama odnosno u sanaciji pojedine incidentne situacije, ovisno o njenim posljedicama.

Vježba se provodi temeljem obveza iz Direktive 2004/54/EU Europskog parlamenta i vijeća o minimalnim zahtjevima za sigurnost tunela u transeuropskim mrežama cesta od 29.04.2004. godine, a sukladno Planu i programu izvođenja sveobuhvatne ili pokazne vježbe u tunelu Dubrave koji se zasniva na odredbama Operativnog plana mjera zaštite i spašavanja za područje nadležnosti Tehničke jedinice održavanja Šibenik i Split.

Osim radnika Tehničke jedinice održavanja Šibenik i Split,  u vježbu se, uz koordinaciju i upravljanje iz COKP Split, uključuje i vatrogasna ispostava Split kao nositelj izvršenja vatrogasnih intervencija u tunelu,  dok će se posredstvom Područnog Centra DUZS 112 u vježbu uključiti nadležni timovi hitne medicinske pomoći, prometne policije i vatrogasne službe izvan sastava HAC ONC d.o.o..

U pripremi vježbe svi sudionici će biti upoznati sa tunelskim sustavima za detekciju, dojavu i gašenje požara, te načinom njihovog postupanja u mogućim stvarnim situacijama.