Naslovnica
Strelica desno

Novosti

Sveobuhvatna vježba u tunelu Rožman brdo na A6

07.10.2020. 15:21

U tunelu Rožman brdo na autocesti A6 Rijeka – Zagreb u noći s 8./9. listopad 2020. od 22:00 do 06:00 sata izvodit će se sveobuhvatna vježba. Zbog mjera sigurnosti i zaštite sudionika u prometu koji ne sudjeluju u provedbi vježbe, od čvora Bosiljevo 2 do čvora Vrbovsko promet će se u oba smjera preusmjeriti na obilazne pravce,  državnim cestama D3, D42 i D204.

 

  • obilazni pravac iz smjera Zagreba u smjeru Rijeke: čvor Bosiljevo 1 - D204 - Bosanci - D3 - Stubica - D42 - čvor Vrbovsko;
  • obilazni pravac iz smjera Rijeke u smjeru Zagreba: čvor Vrbovsko - D42 - Stubica - D3 - Bosanci - D204 - čvor Bosiljevo 1;
  • obilazni pravac iz smjera Dubrovnika u smjeru Rijeke: čvor Bosiljevo 1 - D204 – Bosanci - D3 - Stubica - D42 - čvor Vrbovsko;
  • obilazni pravac iz smjera Rijeke u smjeru Dubrovnika: čvor Vrbovsko - D42 - Stubica - D3 - Bosanci - D204 - čvor Bosiljevo 1

 

Cilj ove vježbe je provjeriti ispravnost sustava za otkrivanje i dojavu incidentnih situacija u tunelu (vatrodojava, video detekcija), koje mogu nastati s ili bez pojave požara, posljedično tome provjeriti ispravnost prorade algoritama prometnog sustava, te provjeriti ispravnost sustava, opreme i uređaja za gašenje požara (hidrantska mreža, vatrogasni aparati), kao i ostalih sustava sigurnosti ugrađenih u tunel (rasvjeta, ventilacija), te provjeriti osposobljenost, spremnost i usklađenost svih službi za postupanje u kriznim situacijama odnosno u sanaciji pojedine incidentne situacije, ovisno o njenim posljedicama.
Vježba se provodi temeljem čl. 47. Pravilnika o minimalnim sigurnosnim zahtjevima za tunele (NN, 96/13), odnosno odredbama točke 5. Priloga II. Direktive 2004/54/EZ.

Vježba će se izvoditi pod pretpostavkom da je u južnoj cijevi tunela Rožman Brdo došlo do sudara osobnog vozila i autocisterne te je naknadno izbio požar na podvozju autocisterne koja prevozi opasnu tvar - butan, zbog čega se vozač zaustavlja u voznom traku. Zaustavljanjem teretnog vozila i pojavom dima u tunelu podiže se incidentni ekran te referent-operater pokreće postupak zatvaranja tunela za promet.

Osim radnika Tehničke jedinice održavanja Bosiljevo, Delnice i Ogulin, u vježbu se, uz koordinaciju i upravljanje iz CNUP Delnice, uključuju iz , Vatrogasne ispostave Veliki Gložac (u svojstvu nositelja izvršenja vatrogasnih intervencija u tunelu), nadležne žurne službe (Centar 112, dežurna ekipa hitne medicinske pomoći Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske  županije, dežurna ekipa prometne policije PU Primorsko-goranske  županije), HAK i DVD Vrbovsko.

U pripremi vježbe svi sudionici će biti upoznati sa tunelskim sustavima za detekciju, dojavu i gašenje požara, te načinom njihovog postupanja u mogućim stvarnim situacijama.