Naslovnica
Strelica desno

Novosti

Tijekom vikenda očekuje se pojačani promet na autocestama

16.07.2021. 14:51

Još jedan vikend je pred nama, a time i povećanje prometa na autocestama, stoga ovim putem apeliramo na naše korisnike da zbog svoje i sigurnosti drugih sudionika u prometu, načinom vožnje pokažu visoku razinu odgovornosti 

Sigurnost 

Molimo vozače na dodatni oprez te ističemo važnost praćenja  prometne signalizacije, uvjeta na cesti kao i poruka na info-displejima. 
Češće pogledajte na brzinomjer i držite razmak od vozila ispred. Brzina, umor, nepažnja vozača i vožnja pod utjecajem alkohola, najčešći su uzrok teških prometnih nesreća. Imajući u vidu visoke ljetne temperature koje na duljim putovanjima bitno utječu na umor vozača, savjetujemo češći odmor.

Hitni koridor 

Hitni koridor omogućava vozilima hitne pomoći, policije ili vatrogasne postrojbe da  u što kraćem roku stignu do mjesta prometne nesreće i povrijeđenih osoba te pruže medicinsku pomoć. Hitni koridor formira se na način da se vozila u desnoj prometnoj traci miču udesno, a vozila u lijevoj prometnoj traci ulijevo. 

Stanje na autocestama

Tijekom predstojećeg vikenda zbog radova uslijed većeg priljeva vozila  moguće su kolone i zastoji na slijedećim autocestama:
 
AUTOCESTA A3 (BREGANA - ZAGREB - LIPOVAC)

dionica čvor Jankomir – čvor Lučko (iz smjera AC A2, u smjeru Lipovca)
zbog oštećenja prijelazne naprave na nadvožnjaku čvora Jankomir promet se odvija jednim prometnim trakom iz smjera A2 u smjeru A3 (čvor Lučko, čvor Ivanja Reka, čvor Lipovac).

dionica čvor Ivanić Grad – čvor Križ (oba smjera)
zbog oštećenja donjeg i gornjeg ustroja mosta Žutica (66 km) promet se odvija jednim prometnim trakom po kolniku u oba smjera.
 
AUTOCESTA A6 (BOSILJEVO – RIJEKA/OREHOVICA)
 
dionica čvor Oštrovica  – čvor Kikovica (smjer Rijeka)
zbog izvođenja radova sanacije i rekonstrukcije donjeg i gornjeg ustroja vijadukta Bukovo, smjer Rijeka (63-65 km) promet se odvija dvosmjerno po kolniku u smjeru Zagreba i to s dvije prometne trake u smjeru Zagreba i s jednom prometnom trakom u smjeru Rijeke. 
 
AUTOCESTA A7 (RUPA – RIJEKA – ŽUTA LOKVA)
dionica čvor Hreljin – čvor Sveti Kuzam  (smjer Rupa (A7))
zbog radova sanacije oštećenja prijelaznih naprava na pretjecajnom prometnom traku u široj zoni čvora Hreljin (35-34 km) u smjeru Rupe, promet se odvija po voznom prometnom traku, na istom kolniku (smjer Rupa). 

Molimo sve korisnike da prije putovanja provjere stanje na cestama na prometnom servisu HAK-a https://www.hak.hr/info/stanje-na-cestama/  ili našoj web stranici www.hac.hr. U slučaju izvanrednih situacija u prometu korisnike ćemo obavijestiti putem prometnog servisa HAK-a i radio postaja, stoga je važno uključiti radioprijamnik  u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). Korisnicima je za sve dodatne informacije na raspolaganju i besplatni info telefon 0800 0422 ili 0800 0111.