Naslovnica
Strelica desno

Novosti

Upozorenje - obvezna zimska oprema

19.02.2018. 10:04

Prema prognozi DHMZ-a  tijekom cijelog tjedna očekuje se obilniji snijeg u svim dijelovima zemlje, a naročito u  Gorskom kotaru i Lici uz mogućnost  jakih do olujnih udara vjetra u gorskim i podvelebitskim dionicama. Obzirom na vremenske prilike te mogućnost pojave ledene kiše, apeliramo na  vozače  na poseban oprez. Ekipe zimske službe Hrvatskih autocesta d.o.o. spremne su za zimske uvjete na autocestama, a korisnike molimo da ne kreću na put bez zimske opreme. 

Apeliramo na vozače da provjere stanje na cestama prije polaska na put te da krenu na vrijeme, jer je brzina na cestama prilagođena  vremenskim uvjetima na cesti, kao i da na put ne kreću bez adekvatne zimske opreme. Jedno vozilo bez zimske opreme na autocesti ugrožava i značajno usporava promet i djelovanje zimske službe.

Podsjećamo kako  u vrijeme obilnih snježnih padalina nije moguće ukloniti sav snijeg s kolnika, odnosno dovesti cestu u stanje  da  bude „crna“. Nakon što ralice prođu i uklone snijeg s kolnika te bace posipala, u vrlo kratkom vremenu, na kolniku se stvara novi snježni pokrivač Pravilnikom iz 2014. koji se temelji na EU standardima, za vrijeme snježnih padalina uloga zimske službe je osigurati prohodnost na cesti, što podrazumijeva prometovanje uz prilagođenu brzinu kretanja  te u situacijama obilnijih snježnih padalina i do 10 cm snijega na kolniku. To svakako ne znači da se snijeg ne uklanja odmah s početkom snježnih padalina već se po prolasku ralice za vrijeme padalina stvara novi snježni pokrivač, a koji se čisti odmah u slijedećem ciklusu.

Ističemo kako je autocestu u stanje pune prohodnosti moguće dovesti tek po prestanku padalina.