Naslovnica
Strelica desno

Novosti

Zimski uvjeti na autocestama

12.02.2018. 10:37

U svim predjelima Hrvatske najavljene su nove snježne padaline. U Gorskim predjelima snijeg je već počeo padati te su proglašeni zimski uvjeti na autocestama.

Apeliramo na vozače da provjere stanje na cestama prije polaska na put te da krenu na vrijeme, jer je brzina na cestama prilagođena  vremenskim uvjetima na cesti, kao i da na put ne kreću bez adekvatne zimske opreme. Jedno vozilo bez zimske opreme na autocesti ugrožava i značajno usporava promet i djelovanje zimske službe.

Podsjećamo kako  u vrijeme obilnih snježnih padalina nije moguće ukloniti sav snijeg s kolnika, odnosno dovesti cestu u stanje  da  bude „crna“. Nakon što ralice prođu i uklone snijeg s kolnika te bace posipala, u vrlo kratkom vremenu, na kolniku se stvara novi snježni pokrivač Pravilnikom iz 2014. koji se temelji na EU standardima, za vrijeme snježnih padalina uloga zimske službe je osigurati prohodnost na cesti, što podrazumijeva prometovanje uz prilagođenu brzinu kretanja  te u situacijama obilnijih snježnih padalina i do 10 cm snijega na kolniku. To svakako ne znači da se snijeg ne uklanja odmah s početkom snježnih padalina već se po prolasku ralice za vrijeme padalina stvara novi snježni pokrivač, a koji se čisti odmah u slijedećem ciklusu.

Ističemo kako je autocestu u stanje pune prohodnosti moguće dovesti tek po prestanku padalina. 

Za informaciju da autocesta nije dovoljno očišćena ili da se uopće ne čisti, u tri slike može se vidjeti kako izgleda autocesta za vrijeme padalina, od prolaska ralice te nakon 10 i 30 minuta:
 

Slika _2_prolazak ralice web.jpg

(autocesta odmah po prolasku ralice -HAC kamere)

 

Slika _3_ nakon 10 min web.jpg

(autocesta 10 minuta nakon prolaska ralice - HAC kamere)

 

Slika _4_ nakon 30 min  web.jpg

(autocesta 30 minuta nakon prolaska ralice - HAC kamere)