Naslovnica

Novosti

U tijeku su intenzivni radovi na obnavljanju svih dionica autocesta

20.04.2018. 15:51

Hrvatske autoceste d.o.o. u svrhu pripremljenosti autocesta za predstojeću turističku sezonu i povećan intenzitet prometa te očuvanja visokog stupnja sigurnosti prometa na autocestama i samih korisnika, intenzivno izvode radove redovnog održavanja autocesta. Sigurnost korisnika na autocestama je prioritet s toga je naglasak upravo stavljen na održavanje infrastrukture. Zbog prometnog opterećenja nužno je održavanje kolnika i opreme autoceste zbog čega će HAC ove godine u sklopu programa održavanja uložiti oko 390 milijuna kuna kako bi održao visok stupanj standarda sigurnosti i pripremio dionice za nadolazeću sezonu. 

U tijeku su radovi na gotovo 30 dionica autocesta, a obuhvaćaju radove obnavljanja vertikalne i horizontalne prometne signalizacije, košnja trave, sanacija kolnika i objekata, ispitivanje funkcionalnosti  tunelskih sustava, uređenje odmorišta i naplatnih postaja. Navedeni radovi izvode se u sklopu redovnog i izvanrednog održavanja svih dionica kako bi HAC što spremnije dočekao glavnu turističku sezonu u vrijeme najvećeg prometa.

Godišnje dionicama HAC-a prometuje više od 40 milijuna vozila, a prema rezultatima istraživanja 85% dolazaka turista ostvareno je cestovnim prijevoznim sredstvima. Samo prošle godine Hrvatsku je posjetilo 18,5 milijuna stranih gostiju. 

U zonama radova želimo osigurati maksimalnu protočnost prometa. Na pojedinim dionicama, gdje je veći intenzitet prometa tijekom radnog tjedna, radovi se izvode tijekom vikenda, kada je intenzitet prometa manji čime bi se korisnicima, koji ove dionice koriste za dnevnu migraciju, olakšalo i uštedjelo vrijeme.

U takvim slučajevima na dnevnoj bazi mijenja se privremena regulacija prometa na autocesti A3 Zagreb - Lipovac, dionica Rugvica - Ivanić Grad na radovima sanacije mosta Ivanić Grad, gdje se od petka od 10:00 sati prometuje s po dvije (2) prometne trake u smjeru Lipovca i jednom (1) prometnom trakom u smjeru Zagreba a sve kako ne bi došlo do stvaranja kolona i zastoja tijekom popodnevnih sati. U subotu regulacija će se promijeniti na način da se prometuje s po dvije (2) prometne trake u smjeru Zagreba i jednom (1) prometnom trakom u smjeru Lipovca kako ne bi došlo do stvaranja kolona i zastoja u nedjelju dana 22.04.2018.g.

Također na autocesti A4 Zagreb - Goričan, zbog radova na sanaciji zapadnog nadvožnjaka preko željezničke pruge kod Kraljevačkih Novaka u petak od 13:00 sati promet se odvija jednim (1) prometnim trakom u smjeru Zagreba i s dva (2) prometna traka u smjeru Goričana, dok će se u subotu tijekom popodnevnih sati regulacija promijeniti na način  da se prometuje s dva (2) prometna traka u smjeru Zagreba i s jednim (1) prometnim trakom u smjeru Goričana  kako ne bi došlo do stvaranja kolona i zastoja u jutarnjim satima u ponedjeljak 23.04.2018.g. kao i zbog održavanja biciklističke utrke dana 22.04.2018.g.(nedjelja).

 

Privremene regulacije prometa

znak radovi na cesti 1 web.jpg

Želimo istaknuti kako je nedavno provedena studija Prometnog fakulteta u Zagrebu pod nazivom "Sigurnost na autocestama" čiji rezultati pokazuju da imamo jedne od najboljih autocesta u Europi koje nude adekvatnu sigurnost čijim se korištenjem na vrlo brz način može stići na željeno odredište. Također, studija je pokazala da 96 % mreže autocesta ima nisku i srednje nisku stopu prometnih nesreća, dok samo 4 % dionica ima srednje nisku stopu, što pokazuje izuzetnu sigurnost svih sudionika u prometu autocestama. Srednje visoku i visoku stopu nema niti jedna dionica.


Podsjećamo da se radovi mogu izvoditi u vrlo kratkom vremenskom periodu od cca 4 mjeseca obzirom na relativno kratak vremenski period u kojem je moguće organizirati izvođenje radova (između zimskog održavanja i početak turističke sezone, te nakon turističke sezone i početka zimskog održavanja). Svjesni smo činjenice da u situacijama pojačanog prometa radovi znatno utječu na protočnost, te samim time ponekad i na duljinu putovanja te i ovim putem pozivamo korisnike na razumijevanje te da se pridržavaju postavljene prometne signalizacije u zoni radova.