Naslovnica
Strelica desno

Servisne informacije

Defibrilator na autocestama

Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine posjeduju 35 defibrilatora (eng. AED - Automatic external defibrillator). To je maleni, prijenosni uređaj, jednostavne primjene sa zadaćom isporuke električne struje osobama koji imaju srčani zastoj uslijed poremećaja ritma. Pravilnom uporabom defibrilatora, unutar pet minuta od trenutka zatajenja srca, moguće je povećati uspješnost preživljavanja na iznad 50 posto. 

Defibrilatori su smješteni u ophodarskim vozilima po tehničkim jedinicama i naplatnim postajama Bregana, Zagreb istok, Lipovac i Sveta Helena, a za rad s njima je  osposobljeno 180-ak djelatnika (voditelji smjena, vatrogasci i ophodari). Svako mjesto gdje se nalazi uređaj označeno je znakom:

                                            aed_znak.jpg

Obzirom na velik broj ljudi koji se koriste autocestom, vrlo je korisno znati da je ovakva vrsta pomoći dostupna u svim aktivnim HAC ophodarskim vozilima. Dovoljno je nazvati broj 112 i javiti na kojem dijelu autoceste se nalazite. 

Upravo se takva situacija nedavno dogodila na autocesti A1 - izlaz iz tunela Brinje. Imala je sretni završetak zahvaljujući djelatniku HAC-a Davoru Cindriću koji je svojim prisebnim postupkom nesebično spasio život jednoj korisnici autocesta. Naime, ženi je u trenutku vožnje došlo do iznenadnog zastoja srca, a g. Cindrić je odmah po dojavi krenuo prema mjestu gdje je unesrećena bila u kritičnom stanju, te ju je pravilnom upotrebom defibrilatora održao na životu do dolaska hitne medicinske pomoći iz TJ Ogulin. 

HAC ENC

Sve informacije o Vašem ENC računu Nadoplata ENC-a putem mobilne aplikacije
HAC ENC
Besplatno preuzmite za svoj uređaj