Naslovnica

Novosti

Započinju radovi sanacije mosta Sava na Zagrebačkoj obilaznici

10.09.2018. 11:53

Danas, 10. rujna započinju pripremni radovi na sanaciji prijelaznih naprava na mostu Sava, na dionici čvora Kosnica i čvora Ivanja Reka na zagrebačkoj obilaznici. S obzirom na činjenicu da je most Sava u eksploataciji gotovo 40 godina, svake godine potrebno je pristupiti sanaciji određenih dijelova kako bi se očuvala kvaliteta objekta a prije svega sigurnost prometa.

Zbog kvalitetnije organizacije prometa te povećanja sigurnosti korisnika  prilikom izvođenja samih radova, a prije početka radova sanacije, napravit će se i radovi proširenja postojećih službenih prolaza prije i poslije mosta, u svrhu bolje protočnosti prometa za vrijeme radova.  Radovi proširenja počet će danas 10.09. s planiranim završetkom u roku sedam dana. Tijekom ovih radova promet će se voditi kolnikom u smjeru Lipovca s po dvije sužene prometne trake.

Radovi sanacije prijelaznih naprava na mostu Sava započet će u ponedjeljak 17.9. u smjeru Lučkog. Prilikom izvođenja radova, a zbog same tehnologije rada, za promet će biti zatvoren kolnik u smjeru Lučkog dok će na drugom kolniku u smjeru Lipovca biti uspostavljena dvosmjerna regulacija prometa s po dvije sužene prometne trake za oba smjera kretanja, čime će se osigurati maksimalna protočnost prometa uz sigurno odvijanje. Gdje god to tehnologija dozvoljava, radovi će se izvoditi u 24 satnom režimu. Predviđeno trajanje radova u svakom smjeru je 45 dana uključujući i vikende.

Obzirom da se radovi izvode na obilaznici grada Zagreba, gdje je svakodnevni promet vrlo gust, za očekivati je mogućnost stvaranja zastoja i kolona vozila u zoni gradilišta za vrijeme vršnog prometa, zbog čega molimo korisnike za razumijevanje i strpljenje.

Napominjemo da je relativno kratak vremenski period od cca dva mjeseca (kraj turističke sezone te početak zimskog održavanja) u kojem je moguće organizirati izvođenje radova, kao i sanaciju objekata te pripadajuće infrastrukture autocesta. Svi radovi se izvode zbog povećanja sigurnosti prometa te zaštite od oštećenja objekata. 

Podsjećamo na nedavno objavljeno istraživanje svjetskog ekonomskog foruma gdje su naše autoceste po kvaliteti među najboljima u svijetu. Upravo, kako bismo zadržali kvalitetu naših autocesta i korisnicima pružili sigurnost, nužno je izvođenje radova redovnog i izvanrednog održavanja.